Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Wszystkie warzywa obrać i pokroić na mniejsze części.
  • Skropić oliwą i posolić, piec ok 30 min w 190 C.
  • Jeszcze gorące przełożyć do garnka, dodać mięso z kurczaka, listki laurowe oraz ziele angielskie.
  • Zalać 2,5 litrami wody, przykryć i gotować na małym ogniu około godzinę.
  • W międzyczasie wątróbkę drobiową oczyścić i podsmażyć na połowie masła (1 łyżce) na złoty kolor, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem.
  • Rosół przecedzić, zostawiając bulion w naczyniu.
  • Warzywa i mięso z rosołu oraz wątróbkę zmielić w maszynce.
  • Do masy dodać ok ½-¾ szklanki bulionu, pozostałe masło oraz bułkę tartą.
  • Białka jaj ubić na sztywno.
  • Dodać razem z żółtkami do mięsnej masy, wszystko wymieszać i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
  • Ceramiczne foremki wysmarować masłem, przełożyć masę na pasztet i wyrównać wierzch.
  • Piec ok 30-40 minut w 180 C.
  • Przed krojeniem całkowicie wystudzić.