Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Wszystkie warzywa obrać i pokroić na mniejsze części.
- Skropić oliwą i posolić, piec ok 30 min w 190 C.
- Jeszcze gorące przełożyć do garnka, dodać mięso z kurczaka, listki laurowe oraz ziele angielskie.
- Zalać 2,5 litrami wody, przykryć i gotować na małym ogniu około godzinę.
- W międzyczasie wątróbkę drobiową oczyścić i podsmażyć na połowie masła (1 łyżce) na złoty kolor, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem.
- Rosół przecedzić, zostawiając bulion w naczyniu.
- Warzywa i mięso z rosołu oraz wątróbkę zmielić w maszynce.
- Do masy dodać ok ½-¾ szklanki bulionu, pozostałe masło oraz bułkę tartą.
- Białka jaj ubić na sztywno.
- Dodać razem z żółtkami do mięsnej masy, wszystko wymieszać i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
- Ceramiczne foremki wysmarować masłem, przełożyć masę na pasztet i wyrównać wierzch.
- Piec ok 30-40 minut w 180 C.
- Przed krojeniem całkowicie wystudzić.