Sposób przygotowania:

Ocena: 3/5 - 2 głosów
  • Szynkę oczyścić z błon i przekroić wzdłuż, lekko rozklepać. Natrzeć przyprawą do mięs i solą.
  • Jabłka pokroić na ósemki, oczyścić z gniazd. Ułożyć na mięsie, tworząc pionowy pas. Obok utworzyć podobne pasy z orzechów włoskich i żurawiny.
  • Zawinąć mięso w ciasną roladę, spiąć szpikulcami. Natrzeć olejem i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
  • Przełożyć mięso do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia, obok ułożyć pokrojone na kawałki: marchewkę, por i pietruszki. Przykryć folią aluminiową i piec 30 minut w 220 st. C, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec kolejne 70 minut.
  • Pod koniec pieczenia, w małym rondelku podgrzać konfiturę i miód oraz goździki. Wyjąć mięso, posmarować je uzyskaną glazurą i piec jeszcze około 20 minut bez przykrycia. Kroić po lekkim wystudzeniu.