Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Szynkę oczyścić z błon i przekroić wzdłuż, lekko rozklepać. Natrzeć przyprawą do mięs i solą.
- Jabłka pokroić na ósemki, oczyścić z gniazd. Ułożyć na mięsie, tworząc pionowy pas. Obok utworzyć podobne pasy z orzechów włoskich i żurawiny.
- Zawinąć mięso w ciasną roladę, spiąć szpikulcami. Natrzeć olejem i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
- Przełożyć mięso do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia, obok ułożyć pokrojone na kawałki: marchewkę, por i pietruszki. Przykryć folią aluminiową i piec 30 minut w 220 st. C, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec kolejne 70 minut.
- Pod koniec pieczenia, w małym rondelku podgrzać konfiturę i miód oraz goździki. Wyjąć mięso, posmarować je uzyskaną glazurą i piec jeszcze około 20 minut bez przykrycia. Kroić po lekkim wystudzeniu.