Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Przygotować ciasto.
- Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem.
- Dodać posiekane zimne masło i rozcierać palcami, aż powstanie konsystencja kruszonki.
- Dodać żółtko i ewentualnie wodę, szybko zagnieść na jednolitą kulę.
- Owinąć folią, schłodzić 1 h.
- Przygotować nadzienie.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, pojedynczo dodać jajka, a następnie delikatnie wmieszać z mielonymi migdałami, mąką oraz cynamonem.
- Opcjonalnie dodać skórkę z cytryny.
- Mirabelki przepołowić, usunąć pestki.
- Jeśli odmiana jest bardziej kwaśna,można oprószyć cukrem i odstawić około 1 h przed pieczeniem.
- Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty (spód i boki), lekko ponakłuwać widelcem.
- Włożyć papier do pieczenia i obciążyć (np. suchym ryżem), podpiec 12–15 min w 180 °C (termoobieg).
- Na podpieczony spód wyłożyć warstwę masy, wyrównać.
- Na masie ułożyć mirabelki skórkami ku górze, posypać migdałami.
- Piec około 30–40 min w 175–180 °C (termoobieg), aż tarta zrumieni się i lekko wyrośnie.
- Przed podaniem opcjonalnie posypać cukrem pudrem.