Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 2 głosów
  • Przygotować ciasto.
  • Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem.
  • Dodać posiekane zimne masło i rozcierać palcami, aż powstanie konsystencja kruszonki.
  • Dodać żółtko i ewentualnie wodę, szybko zagnieść na jednolitą kulę.
  • Owinąć folią, schłodzić 1 h.
  • Przygotować nadzienie.
  • Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, pojedynczo dodać jajka, a następnie delikatnie wmieszać z mielonymi migdałami, mąką oraz cynamonem.
  • Opcjonalnie dodać skórkę z cytryny.
  • Mirabelki przepołowić, usunąć pestki.
  • Jeśli odmiana jest bardziej kwaśna,można oprószyć cukrem i odstawić około 1 h przed pieczeniem.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty (spód i boki), lekko ponakłuwać widelcem.
  • Włożyć papier do pieczenia i obciążyć (np. suchym ryżem), podpiec 12–15 min w 180 °C (termoobieg).
  • Na podpieczony spód wyłożyć warstwę masy, wyrównać.
  • Na masie ułożyć mirabelki skórkami ku górze, posypać migdałami.
  • Piec około 30–40 min w 175–180 °C (termoobieg), aż tarta  zrumieni się i lekko wyrośnie.
  • Przed podaniem opcjonalnie posypać cukrem pudrem.