Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Przygotować spód do tarty.
- Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
- Formę do tarty z wysokim rantem lub tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem i posypać mąką pszenną.
- Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, żółtko dodając jako ostatnie. Schłodzić w lodówce, a następnie rozwałkować na cienki placek i wylepić nim formę.
- Piec ok. 20-25 minut do złotego koloru. Całkowicie ostudzić.
- Śmietankę zagotować, odstawić z ognia, dodać posiekaną białą czekoladę, wymieszać i połączyć na gładką masę.
- Schłodzić w lodówce.
- Zimną mieszankę zmiksować z mascarpone, wyłożyć na upieczony spód i udekorować świeżymi brzoskwiniami.
- Przechowywać w lodówce.