Sposób przygotowania:
    Ocena: /5 - 
    głosów
- Przygotować ciasto: mąkę, masło i jajko oraz sól połączyć w jednolitą, elastyczną masę.
 - Wyłożyć spód formy do tarty, wysmarować masłem i podsypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
 - Ciasto rozwałkować na placek używając 2 arkuszy papieru do pieczenia, zdjąć jeden z wierzchu i przełożyć ciasto do formy, ściągając drugi arkusz.
 - Wyrównać brzegi, nadmiar ściąć nożem. schłodzić w lodówce min. 40 minut.
 - W międzyczasie dynię pokroić w kostkę, pora w plasterki.
 - Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polać oliwą i oprószyć solą. piec OK. 20 minut w 180c.
 - Schłodzony spód tarty wypiekać ok 16-20 minut w 190 C na złoty kolor.
 - W misie umieścić obie śmietanki, jajka, czosnek i tymianek oraz łyżeczkę soli, wymieszać rózgą.
 - Dynię z porem ułożyć na wypieczonym spodzie, posypać kawałeczkami gorgonzoli, zalać masą i zapiekać ok. 30-40 min w 170 C, aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie.
 - Po wyjęciu z piekarnika posypać sezamem.
 

