Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Przygotować ciasto: mąkę, masło i jajko oraz sól połączyć w jednolitą, elastyczną masę.
  • Wyłożyć spód formy do tarty, wysmarować masłem i podsypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ciasto rozwałkować na placek używając 2 arkuszy papieru do pieczenia, zdjąć jeden z wierzchu i przełożyć ciasto do formy, ściągając drugi arkusz.
  • Wyrównać brzegi, nadmiar ściąć nożem. schłodzić w lodówce min. 40 minut.
  • W międzyczasie dynię pokroić w kostkę, pora w plasterki.
  • Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polać oliwą i oprószyć solą. piec OK. 20 minut w 180c.
  • Schłodzony spód tarty wypiekać ok 16-20 minut w 190 C na złoty kolor.
  • W misie umieścić obie śmietanki, jajka, czosnek i tymianek oraz łyżeczkę soli, wymieszać rózgą.
  • Dynię z porem ułożyć na wypieczonym spodzie, posypać kawałeczkami gorgonzoli, zalać masą i zapiekać ok. 30-40 min w 170 C, aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie.
  • Po wyjęciu z piekarnika posypać sezamem.