Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 3 głosów
  • Przygotować spód do tarty. Mąkę, proszek i cukier wymieszać, dodać masło, połączyć.
  • Dodać żółtka i szybko wyrobić, aż ciasto będzie jednolite. Schłodzić w lodówce.
  • W tym czasie przygotować masę jabłkową.
  • Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Przełożyć do garnka z grubym dnem, zalać sokiem z cytryny i dodać 2 łyżki cukru.
  • Dusić, aż cały płyn odparuje, pod koniec dodać cynamon i ewentualnie dosłodzić do smaku.
  • Piekarnik rozgrzać do 186 st. C.
  • Z zimnego ciasta odkroić ⅓ i odłożyć.
  • Resztę rozwałkować na placek i wylepić nim formę do tarty z wysokim rantem lub tortownicę o średnicy 24 cm (wyłożyć papierem do pieczenia).
  • Ponakłuwać widelcem, piec ok. 20 minut do uzyskania złotego koloru.
  • Na upieczony spód wyłożyć masę jabłkową.
  • Pozostałą ⅓ ciasta rozwałkować, wyciąć długie paski i ułożyć na wierzchu tarty, tworząc kratkę.
  • Zapiekać ok. 30 minut, aż ciasto na wierzchu będzie ładnie przyrumienione.
  • Całkowicie ostudzić przed podaniem.