Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Przygotować spód do tarty. Mąkę, proszek i cukier wymieszać, dodać masło, połączyć.
- Dodać żółtka i szybko wyrobić, aż ciasto będzie jednolite. Schłodzić w lodówce.
- W tym czasie przygotować masę jabłkową.
- Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Przełożyć do garnka z grubym dnem, zalać sokiem z cytryny i dodać 2 łyżki cukru.
- Dusić, aż cały płyn odparuje, pod koniec dodać cynamon i ewentualnie dosłodzić do smaku.
- Piekarnik rozgrzać do 186 st. C.
- Z zimnego ciasta odkroić ⅓ i odłożyć.
- Resztę rozwałkować na placek i wylepić nim formę do tarty z wysokim rantem lub tortownicę o średnicy 24 cm (wyłożyć papierem do pieczenia).
- Ponakłuwać widelcem, piec ok. 20 minut do uzyskania złotego koloru.
- Na upieczony spód wyłożyć masę jabłkową.
- Pozostałą ⅓ ciasta rozwałkować, wyciąć długie paski i ułożyć na wierzchu tarty, tworząc kratkę.
- Zapiekać ok. 30 minut, aż ciasto na wierzchu będzie ładnie przyrumienione.
- Całkowicie ostudzić przed podaniem.