Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 3 głosów
  • Truskawki umyć, osuszyć i oczyścić.
  • Połowę owoców pokroić w kostkę, resztę odłożyć do dekoracji.
  • Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę w kąpieli wodnej - trzymać miskę nad gotującą się wodą.
  • Dodać mascarpone w 2-3 partiach i dokładnie wymieszać, aż powstanie gładki krem.
  • W osobnej misce ubić śmietankę kremówkę na sztywno i delikatnie połączyć z masą żółtkową, używając szpatułki.
  • Przygotować płytkie naczynie, połączyć amaretto i kawę. Biszkopty szybko namoczyć z obu stron, aby lekko nasiąkły.
  • W szklanym naczyniu lub pucharkach ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów.
  • Rozprowadzić część kremu, posypać pokrojonymi truskawkami i przykryć kolejną warstwą biszkoptów.
  • Powtarzać układanie warstw, kończąc na warstwie kremu, posypać kakao.
  • Deser schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
  • Przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami i listkami mięty.