Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Truskawki umyć, osuszyć i oczyścić.
- Połowę owoców pokroić w kostkę, resztę odłożyć do dekoracji.
- Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę w kąpieli wodnej - trzymać miskę nad gotującą się wodą.
- Dodać mascarpone w 2-3 partiach i dokładnie wymieszać, aż powstanie gładki krem.
- W osobnej misce ubić śmietankę kremówkę na sztywno i delikatnie połączyć z masą żółtkową, używając szpatułki.
- Przygotować płytkie naczynie, połączyć amaretto i kawę. Biszkopty szybko namoczyć z obu stron, aby lekko nasiąkły.
- W szklanym naczyniu lub pucharkach ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów.
- Rozprowadzić część kremu, posypać pokrojonymi truskawkami i przykryć kolejną warstwą biszkoptów.
- Powtarzać układanie warstw, kończąc na warstwie kremu, posypać kakao.
- Deser schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
- Przed podaniem udekorować świeżymi truskawkami i listkami mięty.