Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
Przygotować granolę.
- Piekarnik rozgrzać do 160°C (z termoobiegiem) lub 170°C (góra-dół).
- W dużej misce połączyć płatki owsiane, posiekane orzechy, pestki, wiórki kokosowe, cynamon i sól.
- W osobnym naczyniu wymieszać olej z miodem (lub innym słodzikiem).
- Podgrzać lekko, jeśli olej jest stały.
- Mokre składniki wlać do suchych, dokładnie wymieszać, by wszystko było równomiernie pokryte.
- Rozłożyć granolę równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec przez 25–30 minut, mieszając co 10 minut, aż granola będzie złocista i chrupiąca.
Przygotować bowl:
- Do kielicha blendera wrzucić truskawki, banana, dodać mleko oraz ewentualnie słodzik.
- Całość zblendować na gładką, gęstą masę o konsystencji lodów.
- W razie potrzeby dodać odrobinę więcej mleka. Dodać nasiona chia, wymieszać.
- Przełożyć do miski.
- Udekorować granolą i truskawkami.