Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 2 głosów

Przygotować granolę.

  • Piekarnik rozgrzać do 160°C (z termoobiegiem) lub 170°C (góra-dół).
  • W dużej misce połączyć płatki owsiane, posiekane orzechy, pestki, wiórki kokosowe, cynamon i sól.
  • W osobnym naczyniu wymieszać olej z miodem (lub innym słodzikiem).
  • Podgrzać lekko, jeśli olej jest stały.
  • Mokre składniki wlać do suchych, dokładnie wymieszać, by wszystko było równomiernie pokryte.
  • Rozłożyć granolę równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piec przez 25–30 minut, mieszając co 10 minut, aż granola będzie złocista i chrupiąca.

Przygotować bowl:

  • Do kielicha blendera wrzucić truskawki, banana, dodać mleko oraz ewentualnie słodzik.
  • Całość zblendować na gładką, gęstą masę o konsystencji lodów.
  • W razie potrzeby dodać odrobinę więcej mleka. Dodać nasiona chia, wymieszać.
  • Przełożyć do miski.
  • Udekorować granolą i truskawkami.