Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
  • Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, ok. 5 minut, do białości.
  • Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując, do połączenia się składników.
  • Mąkę przesiać, dodać do masy i wymieszać delikatnie szpatułką, przełożyć do przygotowanej formy.
  • Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na pół i usunąć pestki.
  • Posypać śliwki cynamonem i dokładnie wymieszać.
  • Ułożyć na cieście, delikatnie dociskając do środka.
  • Piec ok. 60-70 minut, do suchego patyczka.
  • Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.