Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Dynię przekroić na pół, wydrążyć miąższ, resztę pokroić w kostkę (dynię makaronową należy najpierw obrać), polać oliwą i piec ok. 20 minut w 180 C.
- Cebulę, paprykę i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek oraz cebulę z papryką.
- Smażyć 2-3 minuty, a następnie dodać upieczoną dynię.
- Smażyć 5-6 minut, a następnie zalać wodą (ok. 500-600 ml), przykryć i gotować 20-30 minut, aż warzywa zmiękną.
- W tym czasie na suchej patelni uprażyć pestki dyni, odstawić.
- Zupę doprawić wędzoną papryką, imbirem i kurkumą oraz solą, a następnie zmiksować na gładki krem.
- Podawać z prażonymi pestkami dyni oraz śmietanką sojową.