Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
-
Cebulę i czosnek drobno posiekać.
-
Dynię pokroić w drobną kostkę.
-
Na patelni zeszklić cebulę i czosnek, dodać dynię, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem do miękkości.
-
Doprawić gałką muszkatołową i ostrą papryką.
-
Kalafior umyć, obrać z liści, podzielić na mniejsze różyczki, zmiksować w blenderze z ostrzem w kształcie litery S na drobne kawałki, przypominające ryż. Nie miksować zbyt długo, aby nie uzyskać jednolitej konsystencji.
-
Czystą patelnię rozgrzać, dodać olej, wrzucić ryż z kalafiora i smażyć ok. 3-4 minuty, aż zmięknie.
-
Doprawić sosem sojowym, kurkumą, solą i pieprzem.
-
Dodać przygotowaną dynię oraz kukurydzę, wymieszać.
-
Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek.