Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Cebulę i czosnek drobno posiekać.

  • Dynię pokroić w drobną kostkę.

  • Na patelni zeszklić cebulę i czosnek, dodać dynię, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem do miękkości.

  • Doprawić gałką muszkatołową i ostrą papryką.

  • Kalafior umyć, obrać z liści, podzielić na mniejsze różyczki, zmiksować w blenderze z ostrzem w kształcie litery S na drobne kawałki, przypominające ryż. Nie miksować zbyt długo, aby nie uzyskać jednolitej konsystencji.

  • Czystą patelnię rozgrzać, dodać olej, wrzucić ryż z kalafiora i smażyć ok. 3-4 minuty, aż zmięknie.

  • Doprawić sosem sojowym, kurkumą, solą i pieprzem.

  • Dodać przygotowaną dynię oraz kukurydzę, wymieszać.

  • Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek.