Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 2 głosów
  • Przygotować zaczyn:  mleko delikatnie podgrzać, zdjąć z palnika, wymieszać z cukrem, drożdżami i łyżką mąki.
  • Odstawić na ok. 10-15 minut, aż pojawi się piana.
  • Pozostałe składniki na babkę (oprócz masła) umieścić w misie miksera, wyrabiać na niskich obrotach za pomocą haka.
  • Po chwili dodać rozpuszczony tłuszcz oraz rodzynki i orzechy.
  • Kiedy ciasto będzie elastyczne i jednolite, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę, do podwojenia objętości.
  • Kiedy ciasto podwoi objętość, uderzyć w nie pięścią, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  • Wyrabiać 2-3 minuty, a następnie przełożyć do formy na babkę, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą.
  • Pozostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
  • Babkę piec w 175 st. przez ok. 35-40 minut, do suchego patyczka. Przestudzić, wyjąć z formy.
  • Przygotować lukier: cukier wsypać do miski, dodać tyle mleka, aby powstała dość gęsta, gładka masa.
  • Udekorować nią babkę i ułożyć małe beziki.