Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Masło rozpuścić w rondelku. Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (suche dodać do wszystkich składników) : mleko podgrzać, dodać drożdże, cukier i łyżkę mąki.

  • Odstawić na 10-15 minut, aż zaczyn zacznie się pienić.

  • Połączyć z resztą składników i wyrobić w robocie kuchennym używając haka lub ręcznie - aż ciasto będzie elastyczne, ok 10 minut.

  • Odstawić w misce do wyrośnięcia na godzinę
  • Po tym czasie ponownie wyrobić i  podzielić ciasto na 10 części.
  • Każdą z nich na kolejne 3, rolując je na blacie na podłużne paski.
  • Zawijać warkocze i zlepiać na końcu, tworząc zakręcone bułeczki.
  • Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  • Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Pieczywo posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem
  • Piec ok. 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru.
  • Udekorować posypką, a w środek bułek włożyć jajka dla ozdoby.