Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
-
Masło rozpuścić w rondelku. Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (suche dodać do wszystkich składników) : mleko podgrzać, dodać drożdże, cukier i łyżkę mąki.
-
Odstawić na 10-15 minut, aż zaczyn zacznie się pienić.
-
Połączyć z resztą składników i wyrobić w robocie kuchennym używając haka lub ręcznie - aż ciasto będzie elastyczne, ok 10 minut.
- Odstawić w misce do wyrośnięcia na godzinę
- Po tym czasie ponownie wyrobić i podzielić ciasto na 10 części.
- Każdą z nich na kolejne 3, rolując je na blacie na podłużne paski.
- Zawijać warkocze i zlepiać na końcu, tworząc zakręcone bułeczki.
- Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
- Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. Pieczywo posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem
- Piec ok. 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru.
- Udekorować posypką, a w środek bułek włożyć jajka dla ozdoby.