Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie, dodać przyprawione solą i pieprzem mięso.
- Pomidory sparzyć, po chwili obrać ze skórki, a następnie rozgnieść, dodać do wołowiny.
- Dusić na małym ogniu około 30 minut. W rondelku roztopić masło, wsypać mąkę i mieszać do otrzymania gładkiej masy.
- Wlać szklankę mleka, podgrzewać, nie przerywać mieszania.
- Gdy sos zgęstnieje, dolać resztę mleka, cały czas mieszać.
- Przyprawić gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, układać warstwami płaty lasagne, sos beszamelowy, sos mięsny i ser.
- Zapiekać pod przykryciem ok. 50 minut w temperaturze 180°C.