Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Posiekaną cebulę podsmażyć na oliwie, dodać przyprawione solą i pieprzem mięso.
  • Pomidory sparzyć, po chwili obrać ze skórki, a następnie rozgnieść, dodać do wołowiny.
  • Dusić na małym ogniu około 30 minut. W rondelku roztopić masło, wsypać mąkę i mieszać do otrzymania gładkiej masy.
  • Wlać szklankę mleka, podgrzewać, nie przerywać mieszania.
  • Gdy sos zgęstnieje, dolać resztę mleka, cały czas mieszać.
  • Przyprawić gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, układać warstwami płaty lasagne, sos beszamelowy, sos mięsny i ser.
  • Zapiekać pod przykryciem ok. 50 minut w temperaturze 180°C.