Sposób przygotowania:

Ocena: 3.6/5 - 16 głosów
  • Piekarnik nagrzać do 190 st. C.
  • Mąki połączyć z solą i tymiankiem, dodać pokrojone w kostkę masło.
  • Szybko wyrobić, pod koniec dodać jajo. Schłodzić w lodówce.
  • Przygotować formę do tarty - wysmarować ją masłem i posypać delikatnie mąką ryżową.
  • Schłodzone ciasto rozwałkować przez dwa arkusze papieru do pieczenia na cienki placek (podsypywać mąką), przełożyć do formy. Nakłuć spód widelcem, piec przez ok. 20 minut, do złotego koloru. Zmniejszyć temperaturę do 180 st. C.
  • W międzyczasie przygotować nadzienie. Na patelni rozgrzać olej i masło, czosnek posiekać, chwilę przesmażyć. Dodać szpinak i odparować nadmiar płynu, doprawić, odstawić. W misce wymieszać śmietanę i jaja, doprawić solą i pieprzem.
  • Śmietanową masę wylać na podpieczony spód, na wierzchu rozłożyć duszony szpinak i zapiekać ok. 40 minut.