Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 3 głosów
  • Piekarnik rozgrzać do 180 °C (z termoobiegiem)  przygotować formę na muffiny
  • 12 wgłębień, wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami.
  • W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, pieprz i oregano.
  • W drugiej misce roztrzepać jajka z mlekiem i olejem.
  • Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać delikatnie tylko do połączenia (nie miksować za bardzo, żeby muffiny nie były twarde).
  • Do ciasta dodać pokrojone pomidory i  startą mozzarellę, wymieszać krótko.
  • Nakładać ciasto do foremek – do ok. ¾ wysokości.
  • Piec ok. 25 minut, aż muffiny wyrosną, będą złociste, a patyczek wbity w środek wyjdzie czysty.
  • Po upieczeniu zostawić muffiny chwilę w formie, potem przenieść na kratkę do ostudzenia.
  • Podawać na ciepło lub zimno - jako drugie śniadanie do szkoły.