Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Piekarnik rozgrzać do 180 °C (z termoobiegiem) przygotować formę na muffiny
- 12 wgłębień, wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami.
- W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, pieprz i oregano.
- W drugiej misce roztrzepać jajka z mlekiem i olejem.
- Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać delikatnie tylko do połączenia (nie miksować za bardzo, żeby muffiny nie były twarde).
- Do ciasta dodać pokrojone pomidory i startą mozzarellę, wymieszać krótko.
- Nakładać ciasto do foremek – do ok. ¾ wysokości.
- Piec ok. 25 minut, aż muffiny wyrosną, będą złociste, a patyczek wbity w środek wyjdzie czysty.
- Po upieczeniu zostawić muffiny chwilę w formie, potem przenieść na kratkę do ostudzenia.
- Podawać na ciepło lub zimno - jako drugie śniadanie do szkoły.