Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Przygotować ciasto na naleśniki: Szpinak zblendować z wodą, mlekiem i olejem lub rozpuszczonym masłem.
  • 3 jaja wbić do miski, dodać pozostałe mokre składniki i dosypywać mąkę - ciasto powinno być jednolite i dość płynne.
  • Odstawić na 5 minut, następnie rozgrzać patelnię i smażyć cienkie naleśniki po ok. 1 minucie z każdej strony, ostudzić.
  • Kurczaka oczyścić z błon, pokroić w paseczki.
  • Paprykę i cebulę oraz cukinię pokroić w kosteczkę.
  • Rozgrzać dużą patelnię, zeszklić cebulę, dodać kurczaka i smażyć ok. 2-3 minuty.
  • Następnie dodać paprykę oraz cukinię, doprawić przyprawą Gyros i smażyć ok. 6-8 minut, aż nadmiar płynu odparuje.
  • Nakładać po 2-3 łyżki farszu na każdy naleśnik, posypać startym serem i złożyć na cztery.
  • Zapiekać 15 minut w piecu nagrzanym do 170 stopni.
  • Ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, odstawić na kilka minut.
  • Odcisnąć z nadmiaru wody, wymieszać z jogurtem i przyprawą tzatziki.
  • Podawać z gorącymi naleśnikami i świeżym pomidorem pokrojonym w ósemki.