Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Przygotować ciasto na naleśniki: Szpinak zblendować z wodą, mlekiem i olejem lub rozpuszczonym masłem.
- 3 jaja wbić do miski, dodać pozostałe mokre składniki i dosypywać mąkę - ciasto powinno być jednolite i dość płynne.
- Odstawić na 5 minut, następnie rozgrzać patelnię i smażyć cienkie naleśniki po ok. 1 minucie z każdej strony, ostudzić.
- Kurczaka oczyścić z błon, pokroić w paseczki.
- Paprykę i cebulę oraz cukinię pokroić w kosteczkę.
- Rozgrzać dużą patelnię, zeszklić cebulę, dodać kurczaka i smażyć ok. 2-3 minuty.
- Następnie dodać paprykę oraz cukinię, doprawić przyprawą Gyros i smażyć ok. 6-8 minut, aż nadmiar płynu odparuje.
- Nakładać po 2-3 łyżki farszu na każdy naleśnik, posypać startym serem i złożyć na cztery.
- Zapiekać 15 minut w piecu nagrzanym do 170 stopni.
- Ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, odstawić na kilka minut.
- Odcisnąć z nadmiaru wody, wymieszać z jogurtem i przyprawą tzatziki.
- Podawać z gorącymi naleśnikami i świeżym pomidorem pokrojonym w ósemki.