Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
-
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
-
Podłużną formę (keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia.
-
Mąkę, proszek, sodę i sól wymieszać w misce.
-
Masło rozpuścić i wystudzić.
-
Jaja utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym aż zbieleją. I dodawać na przemian mieszankę z mąką, miksować dalej.
-
Z gotowego ciasta odłożyć ⅓ do innego naczynia i połączyć z kakao.
-
Na dno keksówki wyłożyć część ciasta jasnego, przykryć częścią ciasta ciemnego i kontynuować aż do wykończenia obu ciast.
-
Piec ok. 50-60 minut do suchego patyczka, wystudzić.
-
Śmietankę zagotować, dodać posiekaną czekoladę i olej kokosowy, wymieszać, ostudzić.
-
Polać gotowy chlebek.