Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu, redukując ilość mleka do 400 ml, dosłodzić 3 łyżkami cukru jeśli budyń był niesłodzony.
  • Gruszki obrać i przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne.
  • Ciasto przekroić na pół, lekko rozwałkować każdy arkusz.
  • Gruszki posypać cynamonem i cukrem wanilinowym.
  • Na jeden arkusz ciasta nakładać po łyżce budyniu oraz pół gruszki, zachowując odstępy między owocami.
  • Przykryć drugim arkuszem i podociskać ciasto wokół gruszek.
  • Wycinać ciasteczka w kształcie gruszki lub inne dowolne kształty (np. prostsze kwadraty).
  • Posmarować jajkiem i piec ok 25-30  minut w 190 stopniach.
  • Ostudzić.