Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Z mleka, drożdży, cukru i szczypty mąki zrobić rozczyn - wymieszać i odstawić na ok. 10 -15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Masło rozpuścić. W misie miksera umieścić mąkę, żółtka i masło. Dodać spieniony rozczyn oraz gałkę i zagnieść na elastyczne ciasto,  ok. 8-10 minut,  Odstawić na 45 minut do podwojenia objętości.
  • Wszystkie składniki nadzienia połączyć ze sobą.
  • Ciasto rozwałkować na duży prostokąt i posmarować je cynamonową masą. Zawinąć jak roladę i kroić grubsze plastry. Gotowe zawijańce układać na płasko na papierze do pieczenia, ponownie zostawić do wyrośnięcia. Po 30 minutach drożdżówki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec ok.25 minut w 180 stopniach, do uzyskania złotego koloru. Po ostudzeniu polać lukrem.