Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

  • Masło pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z mąką i cukrem.

  • Dodać jaja i wyrabiać ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta - nie wyrabiać za długo.

  • Schłodzić w lodówce przez godzinę.

  • W tym czasie przygotować jabłka - umyć, obrać i pokroić na ósemki, wydrążyć gniazda nasienne.

  • Przełożyć do garnka z grubym dnem, zalać sokiem z cytryny i smażyć, aż jabłka zaczną puszczać sok, często mieszając.

  • Dodać cukier i cynamon, wymieszać, odstawić.

  • Z zimnego ciasta odciąć ¼ i odłożyć do lodówki. Resztę rozwałkować i pokryć spód oraz boki tortownicy.

  • Nakłuć widelcem, piec przez ok. 20 minut, aż spód będzie złoty.

  • Wyjąć, pokryć jabłkami.

  • Pozostałym ciastem wyłożyć wierzch ciasta - tylko przy rantach.

  • Zapiekać ok. 30-40 minut w 170 st. C, do złotego koloru.

  • Przed krojeniem całkowicie wystudzić szarlotkę.