Sposób przygotowania:
-
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
-
Masło pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z mąką i cukrem.
-
Dodać jaja i wyrabiać ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta - nie wyrabiać za długo.
-
Schłodzić w lodówce przez godzinę.
-
W tym czasie przygotować jabłka - umyć, obrać i pokroić na ósemki, wydrążyć gniazda nasienne.
-
Przełożyć do garnka z grubym dnem, zalać sokiem z cytryny i smażyć, aż jabłka zaczną puszczać sok, często mieszając.
-
Dodać cukier i cynamon, wymieszać, odstawić.
-
Z zimnego ciasta odciąć ¼ i odłożyć do lodówki. Resztę rozwałkować i pokryć spód oraz boki tortownicy.
-
Nakłuć widelcem, piec przez ok. 20 minut, aż spód będzie złoty.
-
Wyjąć, pokryć jabłkami.
-
Pozostałym ciastem wyłożyć wierzch ciasta - tylko przy rantach.
-
Zapiekać ok. 30-40 minut w 170 st. C, do złotego koloru.
-
Przed krojeniem całkowicie wystudzić szarlotkę.