Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Z mleka, drożdży, cukru i szczypty mąki zrobić rozczyn - wymieszać i odstawić na ok. 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
  • Masło rozpuścić.
  • W misie miksera umieścić mąkę, żółtka i masło.
  • Dodać spieniony rozczyn i zagnieść na elastyczne ciasto, ok. 8-10 minut, pod koniec dodając rodzynki, gałkę muszkatołową i skórkę z cytryny. 
  • Odstawić na 45 minut do podwojenia objętości.
  • Ciasto spłaszczyć i podzielić na 3 części. Z nich zrobić rulony i zapleść warkocz.
  • Przełożyć na papier do pieczenia, ponownie zostawić do wyrośnięcia.
  • Po 30 minutach warkocz posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
  • Piec ok. 20-25 minut w 190 st. C, do uzyskania złotego koloru.