Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Przygotować kruche ciasto: wszystkie składniki połączyć do uzyskania jednolitej masy. ⅓ ciasta zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
- Resztę masy rozwałkować używając dwóch arkuszy papieru do pieczenia.
- Ciasto (razem z dolnym arkuszem) przełożyć do okrągłej formy, tworząc wysokie ranty.
- Piec ok. 20 minut w 180 stopniach, do uzyskania złotego koloru.
- Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
- W garnku z nieprzywierającym dnem umieścić wszystkie owoce i cukier, dodać kilka łyżek wody.
- Dusić, aż owoce zaczną się rozpadać. Dodać cynamon.
- W osobnej miseczce rozpuścić skrobię z kilkoma łyżkami zimnej wody i wlać do owocowej masy, szybko zamieszać i zagotować.
- Ostudzić, a następnie przełożyć na podpieczony spód.
- Schłodzoną resztę ciasta Rozwałkować i wyciąć cienkie pasy.
- Układać na cieście, tworząc kratkę.
- Zapiekać ponownie ok. 15-20 minut, aż wierzch ciasta będzie złocisty.
- Przed krojeniem całkowicie ostudzić.