Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Ziemniaki ugotować do miękkości i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę, a następnie całkowicie ostudzić.
- Do zimnych ziemniaków dodać jaja i mąkę - tyle, aby uzyskać elastyczne ciasto.
- Truskawki umyć i usunąć szypułki, wymieszać z cynamonem i cukrem wanilinowym oraz skrobią.
- Podsypując dłonie mąką, formować niewielkie, cienkie placki z ciasta, a następnie owijać nimi truskawkę, tworząc kulki.
- Wodę zagotować w dużym garnku, wrzucać po kilka knedli na raz, gotując ok. 4 minuty od wypłynięcia.
- Wyjąć na talerz za pomocą łyżki cedzakowej.
- Czerstwą, suchą bułkę zetrzeć na tarce.
- W małym garnuszku rozpuścić masło, dodać bułkę i cukier, smażyć na złoto, podawać z gorącymi knedlami.