Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 3 głosów
  • Ziemniaki ugotować do miękkości i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę, a następnie całkowicie ostudzić.
  • Do zimnych ziemniaków dodać jaja i mąkę - tyle, aby uzyskać elastyczne ciasto.
  • Truskawki umyć i usunąć szypułki, wymieszać z cynamonem i cukrem wanilinowym oraz skrobią.
  • Podsypując dłonie mąką, formować niewielkie, cienkie placki z ciasta, a następnie owijać nimi truskawkę, tworząc kulki.
  • Wodę zagotować w dużym garnku, wrzucać po kilka knedli na raz, gotując ok. 4 minuty od wypłynięcia.
  • Wyjąć na talerz za pomocą łyżki cedzakowej.
  • Czerstwą, suchą bułkę zetrzeć na tarce.
  • W małym garnuszku rozpuścić masło, dodać bułkę i cukier, smażyć na złoto, podawać z gorącymi knedlami.