Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Piekarnik nagrzać do 170 st. C.
- W garnku rozpuścić masło.
- Dodać cukier, miód, sól, cynamon i przyprawę do piernika, wymieszać do połączenia się składników, lekko ostudzić.
- W osobnej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać z maślaną mieszanką, szybko wyrobić.
- Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez godzinę. Kiedy ciasto zesztywnieje, podzielić je na dwie części, rozwałkować na cienki placek i wykroić foremką serca.
- Przełożyć na papier do pieczenia, piec przez 12 minut. Ostudzić.
- Przygotować lukier. Cukier utrzeć z sokiem z cytryny, w razie potrzeby dodać cukier, by otrzymać gęsty lukier. Udekorować ciasteczka, pozostawić do zastygnięcia. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.