Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Przygotować spód sernika: ciasteczka zmiksować w blenderze.
- Masło rozpuścić, wymieszać z herbatnikami. Okrągłą formę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
- Przesypać ciastka i dokładnie ugnieść je na spodzie oraz przy brzegach formy. Schłodzić w lodówce.
- Żelatynę wsypać do rondelka, dodać 5 łyżek zimnej wody, wymieszać i odstawić.
- Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, odstawić. W osobnej misce zmiksować twaróg, cukier, cukier wanilinowy i mascarpone.
- Żelatynę rozpuścić, uważając, aby nie podgrzać jej zbyt mocno. Dodać do masy twarogowej, cały czas miksując.
- Ubitą śmietanę połączyć z serem, delikatnie mieszając szpatułką.
- Przelać do wcześniej przygotowanej formy z ciasteczkowym spodem.
- Na wierzchu ułożyć świeże, umyte truskawki i schłodzić przez noc w lodówce.