Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Ugotować owoce: rabarbar i truskawki oczyścić, pokroić i przełożyć do garnka z grubym dnem.
  • Dodać kilka łyżek wody, dusić aż większość płynu odparuje i powstanie gęsta konfitura, odstawić do ostudzenia.
  • Budyń przygotować wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka do 400 ml.
  • Przygotować spód: wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą w jednolitą, zwartą masę.
  • Wyłożyć nią blachę do pieczenia pokrytą pergaminem (wymiary 20x30 cm).
  • Piec ok. 18 -20 minut w 180 C z termoobiegiem.
  • Masło do kruszonki rozpuścić, połączyć z cukrem, mąką, kokosem i migdałami, odstawić.
  • Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając po łyżce cukier. Wsypać proszek budyniowy i krótko zmiksować.
  • Na podpieczony spód wyłożyć owoce, następnie wylać przestudzony budyń i posmarować ubitymi białkami.
  • Posypać kruszonką i piec ok. 25 minut w 160 C z termoobiegiem. Całkowicie wystudzić przed podaniem.