Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Owoce umyć i wyłożyć na papierowe ręczniki, by ociekły.
- Żelatynę zalać gorącą wodą. Odstawić, aby się dobrze rozpuściła. Od czasu do czasu wymieszać.
- Tortownicę (średnica 26 cm) wyścielić folią spożywczą. Serki przełożyć do dużej miski, dodać cukier, cukier wanilinowy i wymieszać.
- Gdy żelatyna się rozpuści i zacznie tężeć, połączyć ją z masą serową. 1/2 kg truskawek pokroić na ćwiartki i przełożyć na dno tortownicy, zalać masą serową. Wstawić do lodówki.
- Część truskawek pokroić w cienkie plastry, a część w ósemki. Gdy torcik zastygnie, dół obłożyć plastrami truskawek, a wierzch udekorować ósemkami i czerwoną porzeczką.