Sposób przygotowania:

Ocena: 4/5 - 4 głosów
  • Owoce umyć i wyłożyć na papierowe ręczniki, by ociekły.
  • Żelatynę zalać gorącą wodą. Odstawić, aby się dobrze rozpuściła. Od czasu do czasu wymieszać.
  • Tortownicę (średnica 26 cm) wyścielić folią spożywczą. Serki przełożyć do dużej miski, dodać cukier, cukier wanilinowy i wymieszać.
  • Gdy żelatyna się rozpuści i zacznie tężeć, połączyć ją z masą serową. 1/2 kg truskawek pokroić na ćwiartki i przełożyć na dno tortownicy, zalać masą serową. Wstawić do lodówki.
  • Część truskawek pokroić w cienkie plastry, a część w ósemki. Gdy torcik zastygnie, dół obłożyć plastrami truskawek, a wierzch udekorować ósemkami i czerwoną porzeczką.