Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu.
- Odcedzić, zachowując odrobinę wody z gotowania (ok. 100 ml)
- Na patelni lub w garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę.
- Dodać czosnek i podsmażyć krótko.
- Dodać kostki dyni, wlać niewielką ilość wody lub bulionu.
- Dusić pod przykryciem 10–15 min, aż dynia zmięknie.
- Zmiksować dynię na gładki krem.
- Dodać śmietankę, doprawić solą, pieprzem, gałką i tymiankiem.
- Dorzucić świeży szpinak (zostawić garść do dekoracji), dusić chwilę.
- Wymieszać ugotowany makaron z sosem, dolać nieco wody z gotowania.
- Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zarumienią.
- Podawać makaron posypany pestkami dyni, opcjonalnie udekorować startym parmezanem lub pecorino i świeżym szpinakiem.