Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 3 głosów
  • Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu.
  • Odcedzić, zachowując odrobinę wody z gotowania (ok. 100 ml)
  • Na patelni lub w garnku rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę.
  • Dodać czosnek i podsmażyć krótko.
  • Dodać kostki dyni, wlać niewielką ilość wody lub bulionu.
  • Dusić pod przykryciem 10–15 min, aż dynia zmięknie.
  • Zmiksować dynię na gładki krem.
  • Dodać śmietankę, doprawić solą, pieprzem, gałką i tymiankiem.
  • Dorzucić świeży szpinak (zostawić garść do dekoracji), dusić chwilę.
  • Wymieszać ugotowany makaron z sosem, dolać nieco wody z gotowania.
  • Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, aż lekko się zarumienią.
  • Podawać makaron posypany pestkami dyni, opcjonalnie udekorować startym parmezanem lub pecorino i świeżym szpinakiem.