Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
Ciasto:
- Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
- Masło, cukry i mąkę połączyć w dużej misce.
- Dodać jajo i szybko wyrobić ręcznie, do uzyskania jednolitego ciasta.
- Schłodzić w lodówce (ok. 40 minut). Rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia lub silikonowej macie, w miarę potrzeby podsypywać mąką.
- Wyciąć duży okrąg, z reszty ciasta zapleść warkocz i wyłożyć nim brzegi.
- Piec ok. 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru.
Krem cytrynowy:
-
Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę do niewielkiego garnuszka, wycisnąć do niego także sok z owoców.
-
Dodać jaja, żółtka oraz cukier, podgrzewać stopniowo, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje.
-
Odstawić, dodać masło i wymieszać do uzyskania gładkiej masy.
-
Przelać na ostudzony spód mazurka, szerokim nożem lub szpatułką wyrównać wierzch.
-
Posypać orzechami lub migdałami, schłodzić w lodówce.