Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów

Ciasto:

  • Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
  • Masło, cukry i mąkę połączyć w dużej misce.
  • Dodać jajo i szybko wyrobić ręcznie, do uzyskania jednolitego ciasta.
  • Schłodzić w lodówce (ok. 40 minut). Rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia lub silikonowej macie, w miarę potrzeby podsypywać mąką.
  • Wyciąć duży okrąg, z reszty ciasta zapleść warkocz i wyłożyć nim brzegi.
  • Piec ok. 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru.

Krem cytrynowy:

  • Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę do niewielkiego garnuszka, wycisnąć do niego także sok z owoców.

  • Dodać jaja, żółtka oraz cukier, podgrzewać stopniowo, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje.

  • Odstawić, dodać masło i wymieszać do uzyskania gładkiej masy.

  • Przelać na ostudzony spód mazurka, szerokim nożem lub szpatułką wyrównać wierzch.

  • Posypać orzechami lub migdałami, schłodzić w lodówce.