Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Przygotować ciasto: wszystkie składniki zagnieść, do uzyskania jednolitej konsystencji. Podzielić ciasto na pięć równych części. Kwadratową formę o wymiarach 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozwałkować jeden kawałek ciasta tak, aby pokrył cały spód formy. Piec około 8-10 minut w 190 st. C, do uzyskania złotego koloru. Powtórzyć czynność z pozostałymi częściami ciasta, ostudzić blaty miodowe.
- Przygotować krem: ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając jednak ilość mleka do 300 ml. Całkowicie ostudzić. Miękkie masło ubić na biało, dodawać po 1 łyżce budyniu, cały czas miksując. Wystudzone blaty przełożyć kremem budyniowym, docisnąć ciasto.
- Na koniec przygotować krem kajmakowy: masło ponownie ubić na biało, dodawać po łyżce masy kajmakowej. Pokryć wierzch ciasta, schłodzić w lodówce minimum 5 godzin.
- Miodownik najlepiej smakuje po 1-2 dniach od przełożenia. Udekorować orzechami.