Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Bakłażana pokroić w paski, oprószyć solą, odstawić na 10 minut. Po tym czasie podpiec warzywo na patelni z dodatkiem oliwy, na złoty kolor, odstawić.
- Przygotować beszamel: w garnku z grubym dnem rozpuścić masło, dodać mąkę i szybko wymieszać, zalać gorącym mlekiem i zagotować, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i solą, odstawić.
- Cebulę i czosnek drobno pokroić, zeszklić na oliwie. Dodać mięso, smażyć przez 2-3 minuty na dużej mocy palnika. Dodać białe wino, odparować i wlać pomidory. Redukować przez ok. 15 minut, doprawić do smaku.
- Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, nałożyć część sosu, następnie ułożyć warstwę bakłażanów – czynność powtórzyć do wykończenia składników. Wierzch polać beszamelem. Moussakę piec przez ok. 30 minut w 180 st. C. Podawać gorącą.