Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Marchew umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Szalotkę posiekać, zeszklić na rozgrzanej, natłuszczonej patelni, przełożyć do miski z marchewką.
  • Wymieszać z tartym serem, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
  • Dodać tyle mąki, aby ciasto na placki było zwarte.
  • Dużą, nieprzywierającą patelnię rozgrzać, dodać kilka łyżek oliwy.
  • Nakładać po łyżce masy, tworząc okrągłe placuszki.
  • Smażyć na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony.
  • Odsączyć na ręczniku papierowym.
  • Świeży koperek drobno posiekać, dodać do jogurtu.
  • Wymieszać z kaparami i przyprawą tzatziki.
  • Podawać z ciepłymi placuszkami.