Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Marchew umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Szalotkę posiekać, zeszklić na rozgrzanej, natłuszczonej patelni, przełożyć do miski z marchewką.
- Wymieszać z tartym serem, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
- Dodać tyle mąki, aby ciasto na placki było zwarte.
- Dużą, nieprzywierającą patelnię rozgrzać, dodać kilka łyżek oliwy.
- Nakładać po łyżce masy, tworząc okrągłe placuszki.
- Smażyć na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony.
- Odsączyć na ręczniku papierowym.
- Świeży koperek drobno posiekać, dodać do jogurtu.
- Wymieszać z kaparami i przyprawą tzatziki.
- Podawać z ciepłymi placuszkami.