Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Przygotować syrop dyniowy: w garnuszku umieścić puree z dyni, mleczko skondensowane, mleko i przyprawy..
  • Podgrzewać na wolnym ogniu, aż do zagotowania, często mieszając.
  • Jeśli masa nie jest jednolita, można dodatkowo zmiksować ją na gładko za pomocą ręcznego blendera.
  • Syrop ostudzić.
  • Do filiżanki lub szklanki nałożyć 2-3 łyżki gotowego syropu dyniowego.
  • Dodać świeżo zaparzone espresso lub zalać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 50 ml gorącej wody i przelać do filiżanki z syropem.
  • Mleko podgrzać i/lub spienić, wypełnić kubek, posypać cynamonem.
  • Resztę syropu przechowywać w lodówce lub zamrozić - najlepiej w pojemniczkach na lód, aby mieć pod ręką gotowe porcje.