Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Przygotować syrop dyniowy: w garnuszku umieścić puree z dyni, mleczko skondensowane, mleko i przyprawy..
- Podgrzewać na wolnym ogniu, aż do zagotowania, często mieszając.
- Jeśli masa nie jest jednolita, można dodatkowo zmiksować ją na gładko za pomocą ręcznego blendera.
- Syrop ostudzić.
- Do filiżanki lub szklanki nałożyć 2-3 łyżki gotowego syropu dyniowego.
- Dodać świeżo zaparzone espresso lub zalać 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 50 ml gorącej wody i przelać do filiżanki z syropem.
- Mleko podgrzać i/lub spienić, wypełnić kubek, posypać cynamonem.
- Resztę syropu przechowywać w lodówce lub zamrozić - najlepiej w pojemniczkach na lód, aby mieć pod ręką gotowe porcje.