Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Masło rozpuścić w garnuszku.
- Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i solą.
- W osobnej misce połączyć maślankę, masło i olej.
- Wsypać suche składniki do mokrych, wymieszać tylko do połączenia się składników.
- Odstawić na 15 minut.
- W tym czasie umyć śliwki, przekroić na pół i usunąć pestki.
- Przełożyć do garnka, dodać cukier i odrobinę wody.
- Dusić, aż owoce nieco zmiękną. Dodać cynamon, wymieszać, odstawić.
- Na patelni rozgrzać olej. Smażyć placki na niewielkim ogniu, po ok. 2 minutach przewrócić i przykryć na kolejne 2 minuty. Placki powinny dwukrotnie zwiększyć objętość.
- Przełożyć na talerz, podawać z duszonymi śliwkami.