Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Masło rozpuścić w garnuszku.
  • Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i solą.
  • W osobnej misce połączyć maślankę, masło i olej.
  • Wsypać suche składniki do mokrych, wymieszać tylko do połączenia się składników.
  • Odstawić na 15 minut.
  • W tym czasie umyć śliwki, przekroić na pół i usunąć pestki.
  • Przełożyć do garnka, dodać cukier i odrobinę wody.
  • Dusić, aż owoce nieco zmiękną. Dodać cynamon, wymieszać, odstawić.
  • Na patelni rozgrzać olej. Smażyć placki na niewielkim ogniu, po ok. 2 minutach przewrócić i przykryć na kolejne 2 minuty. Placki powinny dwukrotnie zwiększyć objętość.
  • Przełożyć na talerz, podawać z duszonymi śliwkami.