Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Przygotować kurczaka - mięso oczyścić z błon, pokroić w niewielkie paski, dodać przyprawę curry, olej i słodką paprykę, dokładnie natrzeć i odstawić do lodówki.
- Cebulę drobno posiekać, paprykę przekroić, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w paski.
- Makaron ryżowy namoczyć lub ugotować - wg przepisu na opakowaniu.
- Przygotować sos: w wysokim naczyniu zmiksować sos sojowy, czosnek, imbir Appetita, miód, skrobię, chilli oraz sok i skórkę z limonki, dolewając 200 ml zimnej wody.
- Patelnię rozgrzać, wlać olej, podsmażyć kurczaka na złoto z obu stron.
- Dodać cebulę i paprykę, smażyć jeszcze chwilę, a następnie dodać makaron ryżowy i sos.
- Zagotować, cały czas mieszając - sos pod wpływem temperatury zgęstnieje.
- Podawać z tajską bazylią lub szczypiorkiem.