Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Przygotować farsz do rolady: suszone pomidory drobno posiekać, cebulę pokroić w kosteczkę.
  • W rondlu rozgrzać oliwę i dodać pokrojoną cebulę.
  • Po chwili dodać szpinak (nie trzeba go wcześniej rozmrażać).
  • Doprawić czosnkiem oraz solą. Smażyć ok 5-7 minut, dodać ricottę oraz suszone pomidory.
  • Dusić ok 2-3 minuty i całkowicie ostudzić farsz.
  • Mięso oczyścić  z błon i rozkroić  w poprzek, tak aby rozłożyć pierś na jak największą powierzchnię.
  • Natrzeć solą i tymiankiem. Wzdłuż mięsa nałożyć cały farsz i rozsmarować go do połowy powierzchni.
  • Zawinąć roladę, dodatkowo można ją związać sznurkiem.
  • Obsmażyć dookoła na rozgrzanej patelni (jeśli patelnia nie przywiera, można nie używać tłuszczu, jeśli tak- warto rozgrzać 3 łyżki oliwy).
  • Przełożyć na blachę do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego i piec ok 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180 C, z termoobiegiem.
  • Przed krojeniem wystudzić.

Przygotować sos:

  • Do garnka wsypać żurawinę i zasypać ją cukrem.
  • Doprowadzić do wrzenia i zalać winem, redukować ok 15/20 minut, aż alkohol odparuje, a sos zgęstnieje.
  • Na koniec dodać łyżkę zimnego masła.
  • Doprawić cynamonem.
  • Podawać na zimno lub ciepło.