Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Przygotować farsz do rolady: suszone pomidory drobno posiekać, cebulę pokroić w kosteczkę.
- W rondlu rozgrzać oliwę i dodać pokrojoną cebulę.
- Po chwili dodać szpinak (nie trzeba go wcześniej rozmrażać).
- Doprawić czosnkiem oraz solą. Smażyć ok 5-7 minut, dodać ricottę oraz suszone pomidory.
- Dusić ok 2-3 minuty i całkowicie ostudzić farsz.
- Mięso oczyścić z błon i rozkroić w poprzek, tak aby rozłożyć pierś na jak największą powierzchnię.
- Natrzeć solą i tymiankiem. Wzdłuż mięsa nałożyć cały farsz i rozsmarować go do połowy powierzchni.
- Zawinąć roladę, dodatkowo można ją związać sznurkiem.
- Obsmażyć dookoła na rozgrzanej patelni (jeśli patelnia nie przywiera, można nie używać tłuszczu, jeśli tak- warto rozgrzać 3 łyżki oliwy).
- Przełożyć na blachę do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego i piec ok 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180 C, z termoobiegiem.
- Przed krojeniem wystudzić.
Przygotować sos:
- Do garnka wsypać żurawinę i zasypać ją cukrem.
- Doprowadzić do wrzenia i zalać winem, redukować ok 15/20 minut, aż alkohol odparuje, a sos zgęstnieje.
- Na koniec dodać łyżkę zimnego masła.
- Doprawić cynamonem.
- Podawać na zimno lub ciepło.