Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Wszystkie składniki połączyć w dużej misce do uzyskania jednolitego ciasta. Schłodzić w lodówce (ok. 40 minut).
- Z części ciasta rolować wałeczki i formować półksiężyce.
- Resztę rozwałkować na papierze do pieczenia, w miarę potrzeby podsypywać mąką.
- Wycinać świąteczne wzory i przekładać ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Część z nich posmarować białkiem i posypać grubym cukrem.
- Piec ok. 15 minut do złotego koloru, wystudzić.
- Część ostudzonych ciasteczek udekorować cukrem pudrem.
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (misce postawionej na garnku z gotującą się wodą) lub w mikrofali.
- Dekorować ciasteczka wedle uznania.
- Przechowywać w zamkniętym pojemniku.