Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 2 głosów
  • W misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
  • W osobnej misce połączyć mokre składniki: wytłoki z marchwi, olej i jajka.
  • Suche składniki powinny być stopniowo dodawane do mokrych, aż do uzyskania jednolitej masy - nie należy zbyt długo mieszać ciasta.
  • Do masy dodać posiekane orzechy.
  • Przygotować małe okrągłe foremki - wysmarować je masłem i posypać bułką tartą (ciasto można również upiec w tortownicy o średnicy 22-24 cm).
  • Przełożyć masę do ⅔ wysokości kokilek.
  • Ciasto w foremkach piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez 25-30 minut lub 40-50 min w przypadku większej tortownicy.
  • Ostudzić i wyjąć z foremek lub tortownicy, każde ciastko przekroić na dwie części.
  • W suchej misce umieścić wszystkie składniki kremu, ubić mikserem na gładki krem.
  • Przełożyć nim ciasto marchewkowe. Udekorować marchewką lub ulubionymi orzechami.