Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  •  Dynię obrać, wydrążyć miąższ i pokroić w kostkę.
  •  Upiec w temperaturze 170 stopni do miękkości, ok. 60-70 minut.
  • Wystudzić i zblendować na gładkie puree.
  • Przygotować spód do ciasta: wszystkie składniki połączyć, aby uzyskać gładkie ciasto.
  • Rozwałkować na cienki placek, przełożyć do formy na tartę i nakłuć widelcem.
  • Piec ok. 20 minut w 180 stopniach - do złotego koloru.
  • Przygotować nadzienie: schłodzone puree dyniowe połączyć z resztą składników, doprawić cynamonem i imbirem do smaku.
  • Wylać na podpieczony spód, piec 30 minut w 160 stopniach.
  • Po wyjęciu z piekarnika posypać orzechami, schłodzić przed podaniem.