Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
-
Mąkę połączyć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać pokrojone masło.
-
Szybko wyrobić, pod koniec dodać jajko i nadal wyrabiać do uzyskania elastycznego ciasta.
-
⅔ masy rozwałkować na cienki placek na papierze do pieczenia, przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na tartę, wyrównać brzegi, w razie potrzeby ściąć je nożem.
-
Nakłuć spód widelcem i schłodzić ok. 40 minut w lodówce. ⅓ ciasta również rozwałkować na placek, schłodzić.
- Po tym czasie piekarnik nagrzać do 175 st. C.
- Podpiekać spód ok. 15-20 minut do złotego koloru.
- Wydrylowane czereśnie wymieszać z malinami, cukrem i mąką ziemniaczaną, wyłożyć na środek przygotowanego kruchego spodu.
- Z pozostałej części ciasta wyciąć paski, zrobić na cieście kratkę.
- Piec ok. 30-40 minut, do uzyskania złotego koloru.
- Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.