Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Mąkę połączyć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać pokrojone masło.

  • Szybko wyrobić, pod koniec dodać jajko i nadal wyrabiać do uzyskania elastycznego ciasta.

  • ⅔ masy rozwałkować na cienki placek na papierze do pieczenia, przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na tartę, wyrównać brzegi, w razie potrzeby ściąć je nożem.

  • Nakłuć spód widelcem i schłodzić ok. 40 minut w lodówce. ⅓ ciasta również rozwałkować na placek, schłodzić.

 

  • Po tym czasie piekarnik nagrzać do 175 st. C.
  • Podpiekać spód ok. 15-20 minut do złotego koloru.
  • Wydrylowane czereśnie wymieszać z malinami, cukrem i mąką ziemniaczaną, wyłożyć na środek przygotowanego kruchego spodu.
  • Z pozostałej części ciasta wyciąć paski, zrobić na cieście kratkę.
  • Piec ok. 30-40 minut, do uzyskania złotego koloru.
  • Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.