Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 3 głosów
  • Aby przygotować puree, należy pokroić dynię, usunąć pestki i upiec do miękkości (ok. 30 minut w 170 C), a następnie zblendować na gładko.
  • Przygotować syrop. W rondlu połączyć wodę z cukrem i podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  • Dodać puree z dyni oraz przyprawy i cukier wanilinowy.
  • Gotować na małym ogniu przez ok. 5-7 minut, często mieszając, aż syrop lekko zgęstnieje.
  • Zdjąć z ognia, przecedzić przez drobne sitko lub gazę, by uzyskać gładką konsystencję.
  • Przelać do czystej butelki lub słoika, przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
  • Przygotować wegańską bitą śmietanę: mleczko kokosowe ubić z cukrem pudrem na sztywno, przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki.
  • Zaparzyć kawę.
  • Na spód i po bokach wysokiej szklanki nałożyć 2-3 łyżki syropu, wlać gorące mleko, dodać kawę, wykończyć bitą śmietaną wegańską i ciasteczkiem.