Sposób przygotowania:
Ocena: /5 -
głosów
- Aby przygotować puree, należy pokroić dynię, usunąć pestki i upiec do miękkości (ok. 30 minut w 170 C), a następnie zblendować na gładko.
- Przygotować syrop. W rondlu połączyć wodę z cukrem i podgrzewać na średnim ogniu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Dodać puree z dyni oraz przyprawy i cukier wanilinowy.
- Gotować na małym ogniu przez ok. 5-7 minut, często mieszając, aż syrop lekko zgęstnieje.
- Zdjąć z ognia, przecedzić przez drobne sitko lub gazę, by uzyskać gładką konsystencję.
- Przelać do czystej butelki lub słoika, przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
- Przygotować wegańską bitą śmietanę: mleczko kokosowe ubić z cukrem pudrem na sztywno, przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki.
- Zaparzyć kawę.
- Na spód i po bokach wysokiej szklanki nałożyć 2-3 łyżki syropu, wlać gorące mleko, dodać kawę, wykończyć bitą śmietaną wegańską i ciasteczkiem.

