Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 1 głosów
  • Marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Cebulę i czosnek drobno posiekać. Rozgrzać olej na dużej patelni, podsmażyć warzywa.
  • Dodać koncentrat pomidorowy, 200 ml wody, przyprawę curry, sól i pieprz.
  • Dusić do miękkości warzyw, ostudzić.
  • Soczewicę ugotować z liściem laurowym i kilka ziarenkami ziela angielskiego.
  • Płyn powinien odparować, a soczewica rozpadać się.
  • Ostudzić, dodać do warzyw, zmiksować blenderem.
  • Dodać jaja, wymieszać, przełozyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Zapiekać ok. 40-50 min w 170 C.
  • Przed podaniem i pokrojeniem schłodzić w lodówce.