Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
- Cukinię pokroić na plastry, cebulę w piórka, a czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę.
- Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, podsmażyć cebulę i czosnek na niewielkiej mocy, dodać cukinię, całość posolić i smażyć ok. 3-4 minuty.
- Puree ziemniaczane lub warzywne wymieszać ze śmietaną, dodać gałkę, tymianek i sól oraz ⅔ sera, jaja i mleko.
- Naczynie do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć połowę masy ziemniaczanej, ułożyć na niej połowę podsmażonych warzyw.
- Powtórzyć czynność do wykończenia składników, posypać serem, zapiekać ok. 30-40 minut w 170 C z termoobiegiem.
- Podawać na ciepło.