Sposób przygotowania:

Ocena: 5/5 - 3 głosów
  • Cukinię pokroić na plastry, cebulę w piórka, a czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  • Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, podsmażyć cebulę i czosnek na niewielkiej mocy, dodać cukinię, całość posolić i smażyć ok. 3-4 minuty.
  • Puree ziemniaczane lub warzywne wymieszać ze śmietaną, dodać gałkę, tymianek i sól oraz ⅔ sera, jaja i mleko.
  • Naczynie do zapiekania wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć połowę masy ziemniaczanej, ułożyć na niej połowę podsmażonych warzyw.
  • Powtórzyć czynność do wykończenia składników, posypać serem, zapiekać ok. 30-40 minut w 170 C z termoobiegiem.
  • Podawać na ciepło.