Sposób przygotowania:
Ocena: /5 -
głosów
- Piekarnik nagrzać do 200 °C.
- Blachę (najlepiej z rantem, np. 20×30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować masłem.
- W misce ubić jajka z mlekiem. Nie miksować zbyt długo - zależy, żeby masa była jednolita, ale nie bardzo napowietrzona.
- W innej misce wymieszać mąkę, cukier wanilinowy i cynamon.
- Następnie dodać mokre składniki (jajka + mleko) i roztopione masło lub olej kokosowy.
- Wymieszać delikatnie do połączenia.
- Przelać masę na przygotowaną blachę i równomiernie rozprowadzić.
- Na wierzch ciasta rozłożyć owoce, lekko wciskając je w ciasto.
- Wstawić do piekarnika i piec ok 25-30 minut, aż środek się zetnie, a brzegi będą lekko zarumienione.(Można sprawdzić np. patyczkiem.)
- Ostudzić i pokroić.

