Sposób przygotowania:
Ocena:
/5 -
głosów
-
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C.
-
W misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową.
-
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach.
-
W osobnej misce ubić jaja z cukrem na białą, puszystą masę (około 5 minut).
-
Masło rozpuścić i dodać do masy jajecznej, następnie wsypać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać startą marchew, posiekane orzechy i wymieszać tylko do połączenia się składników.
-
Przełożyć do okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia.
-
Piec ok. 50 minut (do suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić.
-
Wszystkie składniki masy połączyć ze sobą. Pokryć kremem wierzch ciasta i schłodzić w lodówce.