test

Som Tum, czyli uliczna klasyka Tajlandii

Som Tum to nie tylko danie – to filozofia smaku. Łączy słodycz, kwaśność, ostrość i słoność w jednym kęsie. Dzięki swojej prostocie i intensywności jest idealnym wprowadzeniem do kuchni Azji Południowo-Wschodniej. Warto spróbować – nawet jeśli na początku ilość chili Cię zaskoczy. Dowiedz się więcej o tym tajskim przysmaku!

czytaj więcej

Mazanec, czyli Wielkanoc po czesku

Czas Wielkanocy to moment zadumy i radości. My Słowianie nie wyobrażamy sobie tych świąt bez pyszności na talerzach. Uwielbiamy nasze polskie potrawy i chętnie wracamy do nich co roku. A jak biesiadują nasi sąsiedzi? Poznajcie mazanec, czyli czeskie słodkie pieczywo wielkanocne.

czytaj więcej

Kärleksmums, czyli szwedzkie ciasto walentynkowe

Szwecja, choć znana z prostoty i minimalizmu, ma swoje romantyczne tradycje związane z Walentynkami, czyli Alla hjärtans dag (Dzień Wszystkich Serc). Jednym z najpopularniejszych deserów przygotowywanych na tę okazję jest kärleksmums – ciasto, które swoją nazwą (dosłownie „miłosne smakołyki”) idealnie wpisuje się w charakter święta zakochanych. To wilgotny, kakaowy wypiek z aksamitną polewą, posypany wiórkami kokosowymi, który od lat cieszy się popularnością w szwedzkich domach.

czytaj więcej