Odzyskujemy siły po zimie

Zima to czas, kiedy spada nam energia, cierpimy na niedobory witaminy D i dużo chorujemy. Po tych kilku zimnych miesiącach warto nie tylko odbudować swoją odporność, ale też zadbać o powrót do dobrostanu organizmu. Jaka dieta i jakie przyprawy w tym pomogą?

Przyprawy korzenne

Przyprawy mają bardzo dobry wpływ na organizm człowieka. Dziś, aby łatwiej było Wam zapamiętać, które przyprawy za co odpowiadają, podzielimy je według trzech kategorii. Zaczniemy od korzennych przypraw, a właściwie od kurkumy. Kurkuma to niezbędnik w procesie odbudowywania zdrowia i przywracania energii. W tej przyprawie znajduje się kurkumina, która ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwutleniające. A konkretnie? Kurkuma łagodzi różnego rodzaju dolegliwości trawienne, pomaga także na  dokuczliwe wrzody żołądka, a także na to, co podczas pierwszych dni wiosny często nam się przytrafia, czyli infekcje wirusowe. Musicie jednak zapamiętać, że kurkuma będzie działać najmocniej, jeśli połączy się ją z  piperyną, która znajduje się w  papryce oraz czarnym pieprzu – spróbujcie więc na obiad  tego dania: https://smakistyl.pl/makaronowa-salatka-z-feta-i-kurczakiem.html, bo zawiera zarówno paprykę, jak i czarny pieprz, oraz oczywiście kurkumę - będziecie mieć pewność, że zadziała. Oprócz kurkumy przyda Wam się również cynamon, który pomaga na przeziębienia, grypę czy zakażenia dolnych i górnych dróg oddechowych. Cynamon również wzmacnia organizm i rozgrzewa go, jeśli więc takiego właśnie efektu oczekujecie, spróbujcie np. tego pysznego śniadania, w postaci naleśników z jabłkami: https://smakistyl.pl/nalesniki-z-karmelizowanymi-jablkami.html

Zioła

Kto z nas nie potrzebuje wzmocnić odporności po zimie? Doskonałą metodą będzie zwiększenie ilości zjadanego oregano. Przyprawa ta zawiera mnóstwo witaminy A, która to właśnie wspomaga układ odpornościowy. Może więc warto do swojego menu chociaż raz w tygodniu dodać tę oto zupę: https://smakistyl.pl/srodziemnomorska-zupa-jarzynowa.html ? Polecamy! Podobne właściwości ma nieco mniej popularny niż oregano, tymianek, który bardzo pomoże wzmocnić Wasz układ odpornościowy. Tymianek zawiera bowiem mnóstwo witamin i żelaza, co utrudnia infekcjom rozprzestrzenić się w organizmie. Szukacie inspiracji na potrawę z tymiankiem? Spróbujcie faszerowanych pieczarek: https://smakistyl.pl/faszerowane-pieczarki-portobello-2.html

Papryka

Kapsaicyna, królowa ostrości. To ona znajduje się w strych paprykach, np. chili. Chili to doskonały wybór na czas przesilenia wiosennego – kapsaicyna wpływa bowiem pozytywnie na produkcję endorfin w organizmie i zwiększa wytrzymałość w trakcie treningów, dzięki wsparciu organizmu przy pobieraniu tlenu. Pomaga także na migrenę, która często nasila się właśnie z początkiem wiosny. Jeśli jesteście ciekawi, jakie danie z chili byłoby idealnym śniadaniem, polecamy jajka z awokado według tego przepisu: https://smakistyl.pl/jajka-przepiorcze-zapiekane-w-awokado-z-chili.html.  Jeżeli jednak cierpicie na choroby układu pokarmowego czy trawiennego, lepiej unikajcie pikantnych potraw z chili.  Wtedy wspomóżcie się inną odmianą tej przyprawy, czyli papryką słodką, która również działa rozrzedzająco na krew, wpływając tym samym korzystnie na ból głowy oraz ułatwiając koncentrację. Na obiad więc przygotujcie sobie francuskie kopertki z użyciem tej przyprawy: https://smakistyl.pl/francuskie-koperty-ze-szpinakiem-i-papryka.html